NMT

Переваги дистанційної діагностики в сільській місцевості

За статистикою близько 31% населення України проживає в сільській місцевості (це села та селища міського типу). А це порядком 13 мільйонів осіб. Виділимо з загальної кількості цього населення людей пенсійного віку, маломобільних пацієнтів та з хронічними захворюваннями. Виходить значна кількість людей, котрі потребують регулярного та якісного медичного обслуговування.

А враховуючи те, що рівень надання медичних послуг в сільській місцевості не дуже високий та регулярна доступність місцевих жителів до ЛПУ теж під великим питанням – потрібні нові сучасні інструменти та методики, котрі будуть враховувати наявні умови та підвищувати стандарти надання медичних послуг вже зараз.
Одним із таких сучасних інструментів телемедицини є дистанційна діагностика показників життєдіяльності.

Використання комплексів віддаленої діагностики в повсякденній діяльності лікувальних закладів відкриває нові можливості для клінічної діяльності лікарів, адже система дозволяє отримати якісні результати в онлайн режимі в будь-який локації пацієнта. А у сучасний час пандемії #COVID-19 - це стає дуже важливо й доречно.

Оцінити переваги комплексів на практиці вже встигли фахівці КНП «ЦПМСД Красноградського району». Сімейні лікарі цього закладу більше року тому пройшли навчання принципам роботи комплексу та з того моменту активно його застосовують у повсякденній діагностичній діяльності, у тому числі і для діагностики у сельській місцевості. За їх словами, однією з головних переваг є можливість одночасно провести діагностику за кількома нозологіями.

Нагадаємо, з чого складається телеметричний комплекс IDIS2GO:
-монітор або плашнет зі спеціалізованим програмним забезпеченням;
-електрокардіограф (на 12-ть каналів);
-тонометр (вимірювання артеріального тиску).
-спірометр (дослідження функцій легень);
-термометр безконтактний (інфрачервоний);
-пульсоксиметр (насичення крові киснем).
Також додатково можливо розширити функціонал такими пристроями:
- аналізатор сечі;
- дерматоскоп;
- глюкометр тощо.

Особливістю цього діагностичного комплексу є можливість місцевих лікарів консультуватися з провідними медичними фахівцям з різних куточків України та навіть інших держав. Наприклад, у лікарів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району» найбільш затребуваними є телеметричні консультації з профільними колегами таких напрямів: неврологічні захворювання, патології серцево-судинної системи, хронічні захворювання дихальної та ендокринної систем.
Приводимо думку медичних фахівців, які вже впровадили даний підхід у своїй повсякденній діяльності.

 «Враження від системи IDIS2GO позитивне, обладнання якісне по своїм технічним характеристикам, дійсно треба радити колегам користуватися даним комплексом, особливо в період карантинних обмежень.» - наголошує Васенко Ганна Володимирівна, на час проведення інтерв'ю, директорка КНП «ЦПМСД Красноградського району».
«На сьогоднішній момент у нас 8 комплексів IDIS, вони знаходяться як в амбулаторіях групової практики (там де 2 та більше лікарів), так і в амбулаторіях монопрактики. Це наступний прогресивний крок в медицині, який допоможе нам більш якісно й більш своєчасно надавати медичну допомогу. В деяких випадках наприклад, при захворюваннях серцево-судинної системи, правильне знімання кардіограми, трактування й консультація у лікаря-кардіолога та вчасно поставлений діагноз - це фактично рівноцінно врятоване життя людини» - підкреслив Олексій Болгов, головний лікар КНП «ЦПМСД №1 Харківського району» смт. Буди.

У наступній статті ми розглянемо як отримати дистанційний доступ до медичних даних, отриманих за допомогою телеметричних комплексів та як «штучний інтелект» допомагає в їх роботі.
Далі буде…
Статті
Made on
Tilda