NMT

Дистанційна діагностика як складова системи Телемедицини

Створення сучасної електронної системи охорони здоров’я — невід’ємна частина трансформації медичної галузі України. Від початку медичної реформи кожен наступний етап супроводжується розробкою необхідних інструментів, спрямованих на вдосконалення роботи лікарів і підвищення прозорості системи.


Одним із таких інструментів загальної медичної системи є Телемедицина, яка базується на принципах дистанційного зв’язку та надання допомоги на відстані. Телемедицина складається з таких основних частин: телемедичне консультування, телемедичний консиліум, телеметрія та домашнє телеконсультування.


Ми хочемо більш детально розкрити поняття Телеметрія або медична дистанційна діагностика на відстані. Пропонуємо Вам цикл матеріалів, а точніше порад, які допоможуть розкрити користь сучасних інструментів дистанційної діагностики, на прикладі комплексу IDIS2GO.


Почнемо з загального ознайомлення та опису діагностичних досліджень, які можна проводити дистанційно.


Телеметричний комплекс дистанційної діагностики IDIS2GO — це портативна медична діагностична система, яка дозволяє збирати діагностичні дані про пацієнта, передавати у власне захищене хмарне сховище, зберігати, використовувати для онлайн-консультації з фахівцями районних і обласних лікувальних установ. Може використовуватись для попередньої діагностики стану здоров’я та віддаленого нагляду за хворими у процесі лікування / реабілітації.


Таким чином, медичний персонал, незалежно від місця перебування пацієнта, може отримувати дані щодо:
  • серцевої діяльності;
  • артеріального тиску;
  • насиченості крові киснем;
  • температури;
  • функцій дихання (спірометрія);
  • рівня глюкози
  • стану рівня поверхні шкіряного покрову (дерматоскопія)
  • показників рівня сечі
Системи дистанційної діагностики також надають такі переваги:
- підвищення якості надання медичної допомоги населенню;
- встановлення більш точного діагнозу із залученням профільних спеціалістів;
- можливість проведення діагностики середнім медичним персоналом та як наслідок – "розвантаження" сімейних лікарів;
- перехід від паперової документації до електронної;
- передача отриманих показників життєдіяльності пацієнтів у захищене хмарне сховище й надалі персональний доступ до цих даних як медичними фахівцями, так і самим пацієнтом.


Нижче приводимо думки з цього приводу фахівців.


«Це багатофункціональне обладнання, яким можна обстежувати, наприклад, родимки: аналізуємо, робимо фото, переводимо на комп’ютер. Також є кардіограф. За допомогою цього обладнання також можна виявляти рівень дихальної недостатності, виміряти температуру за допомогою термометра з Bluetooth-установкою, тиск, пульс.
Результати обстеження завантажуються в апарат, а вже з нього – у медичну інформаційну систему, в електронну картку пацієнта. Це дуже зручно, бо, по-перше, відпадає необхідність заповнювати паперові картки, від яких ми відходимо, по-друге - результати обстеження дистанційно може переглянути вузькопрофільний спеціаліст з області чи будь-якого іншого медичного закладу країни». – зазначила завідувачка Ворожбянської АЗПСМ Світлана Краснощок.


«Дистанційний моніторинг надав медичному персоналу більше можливостей, особливо під час пандемії COVID-19. Адже це сприяє виявленню респіраторних ускладнень у пацієнтів із підозрою на коронавірус, одночасно знижуючи шанси на зараження серед медиків. Величезне зростання попиту на цю технологію в Україні свідчить про те, що лікарі та пацієнти є відкритими до сучасних інструментів медицини. Наступний крок — більш детальне правове регулювання цього напрямку медичної допомоги», — впевнений директор ТОВ «НМТ» Дмитро Дейнеко.


У наступній статті ми розповімо про можливості економії ресурсів ЛПУ та можливості додаткового залучення коштів.
Далі буде…
Статті
Made on
Tilda