NMT

Телеметричний комплекс IDIS2GO для експрес-діагностики під час першої медичної допомоги

В умовах звичайного життя своєчасність надання екстреної медичної допомоги є важливим фактором у порятунку життя, а у воєнний час тим більше.
Завдяки спішному наданню першої допомоги медики зберігають життя постраждалих, запобігають розвитку тяжких ускладнень і тим самим скорочують строки лікування, реабілітації та якнайшвидшого повернення до звичайної діяльності. Оптимальний строк надання першої медичної допомоги після отримання ураження — 30 хвилин — 1 година (золота година медицини катастроф). Для успішного надання реанімаційної допомоги під час медичної евакуації термін виконання екстрених лабораторних досліджень не повинен перевищувати 3–5 хв.
Особливу актуальність під час війни набуває технологічний та організаційний розвиток новітньої екстреної лабораторної діагностики серед постраждалих, а саме цивільного населення і військовослужбовців, з пораненнями, захворюваннями та станами, які вимагають надання ЕМД.
Важливим моментом надання допомоги є експрес-діагностика - це перший етап дослідження і профілактики захворювання. Незважаючи на те, що результати аналізів досить вірогідні (до 97 %), при виявленні патології потрібно обов’язково провести поглиблену діагностику під час медичної евакуації (дошпитальний період) та надання кваліфікованої і спеціалізованої екстреної медичної допомоги в шпиталі. За необхідності треба звернутися до лікувально-профілактичного закладу і пройти обстеження для встановлення остаточного діагнозу.
Кожен п’ятий із загиблих міг бути врятований на місці надзвичайної ситуації, якби своєчасно була проведена експрес-діагностика і з врахуванням цих результатів правильно було надано необхідні види медичної допомоги: першу медичну, долікарську, першу лікарську, які передбачені у до шпитальному періоді.
Point of Care Testing (РОСТ) - медична та лабораторна діагностика «безпосередньо біля ліжка хворого» на сьогодні прийнята як державна концепція розвитку медицини в багатьох країнах світу.
Переваги експрес-діагностики за технологією РОСТ:
·     Просте використання;
·     Оперативність отримання результатів;
·     Достовірність отриманих результатів (до 97 %);
·     Для проведення дослідження потрібна мала кількість біоматеріалу (капілярна кров/сиворотка/ плазма/сеча/ волосся);
·     Низька собівартість проведення дослідження.
На сьогодні в Україні в умовах воєнного часу є велика нагальна потреба у забезпеченні лікарів екстреної медицини сучасним обладнанням для експрес-діагностики IDIS2GO з використанням point of care технології.
                  Комплекс забезпечить:

ü функціональну (ЕКГ, АТ, SpO2, УЗД, спірометрія та інше), а також лабораторну діагностику (11 параметрів сечі та більше 50 параметрів крові);
ü швидку діагностику пацієнта при отриманні ушкоджень;
ü оперативну діагностику військовослужбовців та цивільного населення;.
ü отримання висококваліфікованої допомоги від фахових спеціалістів, за допомогою віддаленої діагностики та передачі даних.

      В умовах, коли в країні зруйновані медичні установи, обладнання та інфраструктура – використання портативної телемедичної системи для експрес-діагностики основних показників здоров’я «IDIS2GO» не тільки потрібно, але й необхідно. 



Джерело: стаття «Можливості використання експрес-тестів маркерної лабораторної діагностики в зонах ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій мирного й воєнного характеру» Кочін І.В., Хандога Е.В., Остапенко А.О. Медицина невідкладних станів, ISSN 2224-0586 (print), ISSN 2307-1230 (online) № 8 (103), 2019
Статті
Made on
Tilda